ДП «НДКТІ МГ» приймає участь у пілотному проекті з очищення води в м. Заставна, Чернівецької області, ініційованого Українським союзом промисловців і підприємців (УСПП) та литовськими партнерами

В Україні лише третина селищ міського типу має централізоване водовідведення, а у сільській місцевості цей рівень не досягає і 5 %. За таких умов стічні води без жодного очищення потрапляють в ґрунти та водойми, забруднюючи їх і створюючи небезпеку для здоров’я людей. Є дві основні причини такої ситуації:

  • висока вартість та довготривалий час будівництва очисних станцій;
  • екологічні наслідки від забруднення проявляються через тривалий проміжок часу, а тому їх важко побачити і осмислити, на відміну, наприклад, від проблемних доріг, хоча екологічні проблеми є не менш масштабними.

Втім, чимало областей в Україні вже перейнялися як екологічними питаннями, так і суто економічними розрахунками. В ЄС давно використовуються модульні системи очищення стічних вод, які не потребують постійного обслуговування, є довготривалими у використанні та можуть бути адаптовані до потреб будь-якого об’єкту – селища чи невеликого містечка.

В таких технологіях зацікавлені й українські регіони, зокрема – Чернівецька область. Тому, пілотний проект за підтримки литовських партнерів і УСПП розпочинають у місті Заставна.

Литовською стороною було профінансовано розробку проектно-технічної документації, а отже є впевненість у тому, що Україна найближчим часом може повністю перейти на європейські норми у сфері очищення стічних вод, їх повторного використання тощо. Литовські партнери переконані, що від такої співпраці виграють всі:

  • місцева влада отримає безкоштовне проектування і зможе розпочати улаштування очисних споруд;
  • мешканці отримають сучасну водоочисну станцію, яка працює за європейськими стандартами;
  • постачальники обладнання зможуть презентувати свій продукт на ринку України.

Очікується, що завдяки модульним конструкціям можна буде очищувати усі стічні води міста Заставна.

Подібні проекти досить перспективні та цікаві і для інших регіонів України, зокрема, південних, де досить поширеною проблемою є нестача водних ресурсів та замулення ґрунтів. У такій ситуації очищені стічні води повинні використовуватися повторно, наприклад, для потреб сільського господарства. УСПП та його литовські партнери вже неодноразово бували на Одещині та Херсонщині і мають певні напрацювання для цих регіонів.

Експерти з Державного підприємства «Науково-дослідний та конструкторського-технологічний інститут міського господарства» (ДП «НДКТІ МГ»), які здійснюють проектування, передбачають завершення цих робіт в осені 2019 року. Усі напрацьовані матеріали будуть передані Чернівецькій ОДА.

Більш детального ознайомитися з означеним питанням можна з відео- роз’яснення доктора технічних наук, завідуючого відділенням Житлово-комунального господарства ДП «НДКТІ МГ» Кравченка Олександра Валерійовича.